home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Chai

Jednostavno - chai - u Indiji, a kod nas poznat kao yoga čaj, najrašireniji je tradicionalni indijski čaj u svijetu. Zapravo se radi o mješavini sastojaka i dugom kuhanju istih, sa dodatkom mlijeka čaju. Kod nas je kao takav gotovo nepoznat. U domaćinstvima pronalazimo samo klasične "vrećica-čajeve", te se tek neki čajoljupci u hrvata mogu se pohvaliti da su okusili taj cimetasto- ljutkasti kremasti okus.

Njegov učinak je opuštenost uma i očuvanje razine životne energije i elana, pa toplo preporučujem!
Iako ga kod nas tragajući možete pronaći u komercijalnom obliku, kvaliteta, miris i okus je ugrožen samim procesom komercijalizacije.

Njegovom širenju i konzumiranju u Hrvata pridonijela je i goa scena koja, svi znamo, dolazi sa Goe u Indiji gdje se priprema po tradicionalnom običaju sa svježim sastojcima u velikim količinama za masu i prodaje po simboličnim cijenama. Većinu sastojaka stvarno nije problem pronaći kod nas ( npr. Merkator, Selska ulica, Zg), a način pripreme i količine sastojaka koje dodajete variraju, odnosno dodaju se po vlastitom nahođenju i ukusu.

Osnovni sastojci za chai su: anis, cimet, kardamom, klinčići, đumbir i bijeli papar.
Priprema se tako da se u litru vode stave kuhati sastojci. Zasladi sa najbolje smeđim šećerom, ne štedi. Sve se to kuha lagano na vatri oko pola sata ( što duže, to bolje). Doda se pola litre mlijeka i dalje na laganoj vatri kuha još 15- 20 min. tako da se napravi kora. Nakon toga se može dodati crni indijski čaj. Nakon preko nekoliko minuta se procijedi i to je to.

U vrećici, pod nazivom Yoga tea mogli smo ga pronaći na policama hypermarketa kao što je Ipercoop. Upravo proporcionalno potražnji prosječnog hrvatskog konzumenta čaja, na policama ga već neko vrijeme nema. No vrijedi ga spomenuti jer ako idete u inozemstvo vjerujem da ćete ga puno lakše pronaći.
Priprema mu je standardna- vrelom vodom se prelije vrećica Yoga čaja, ostavi se poklopljen nekoliko minuta, zasladi se po želji i doda se nekoliko kapi mlijeka.

Već pripremljenu mljevenu mješavinu sastojaka, možete pronaći u haustoru Lovačkog roga u Ilici. Specijalizirani shop nudi mnoge mješavine, među kojima je svoje mjesto našao i Yoga tea. Možete ga kupiti na dekagrame, a cijena mu i nije baš sića, ionako je ciljano tržište više fancy nego trancy.
Način pripreme je jednostavan, uzme se jedna čajna žličica yoga čaja na 1 litru vode. Kuha se 25 minute poklopljeno i nakon toga procijedi, zasladi se i doda mlijeko.

Nadam se da će vam biti u slast kada ga probate, kao što je i meni bio i još uvijek je, najbolje piće ikad. Naravno, gdje smo mi trenseri, tamo je i chai. MMMmmm...jedva čekam...

 ocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
2702002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk