home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Chai

Jednostavno - chai - u Indiji, a kod nas poznat kao yoga ĆØaj, najrašireniji je tradicionalni indijski ĆØaj u svijetu. Zapravo se radi o mješavini sastojaka i dugom kuhanju istih, sa dodatkom mlijeka ĆØaju. Kod nas je kao takav gotovo nepoznat. U domaƦinstvima pronalazimo samo klasiĆØne "vreƦica-ĆØajeve", te se tek neki ĆØajoljupci u hrvata mogu se pohvaliti da su okusili taj cimetasto- ljutkasti kremasti okus.

Njegov uĆØinak je opuštenost uma i oĆØuvanje razine životne energije i elana, pa toplo preporuĆØujem!
Iako ga kod nas tragajuƦi možete pronaƦi u komercijalnom obliku, kvaliteta, miris i okus je ugrožen samim procesom komercijalizacije.

Njegovom širenju i konzumiranju u Hrvata pridonijela je i goa scena koja, svi znamo, dolazi sa Goe u Indiji gdje se priprema po tradicionalnom obiĆØaju sa svježim sastojcima u velikim koliĆØinama za masu i prodaje po simboliĆØnim cijenama. VeƦinu sastojaka stvarno nije problem pronaƦi kod nas ( npr. Merkator, Selska ulica, Zg), a naĆØin pripreme i koliĆØine sastojaka koje dodajete variraju, odnosno dodaju se po vlastitom nahoĆ°enju i ukusu.

Osnovni sastojci za chai su: anis, cimet, kardamom, klinĆØiƦi, Ć°umbir i bijeli papar.
Priprema se tako da se u litru vode stave kuhati sastojci. Zasladi sa najbolje smeĆ°im šeƦerom, ne štedi. Sve se to kuha lagano na vatri oko pola sata ( što duže, to bolje). Doda se pola litre mlijeka i dalje na laganoj vatri kuha još 15- 20 min. tako da se napravi kora. Nakon toga se može dodati crni indijski ĆØaj. Nakon preko nekoliko minuta se procijedi i to je to.

U vreƦici, pod nazivom Yoga tea mogli smo ga pronaƦi na policama hypermarketa kao što je Ipercoop. Upravo proporcionalno potražnji prosjeĆØnog hrvatskog konzumenta ĆØaja, na policama ga veƦ neko vrijeme nema. No vrijedi ga spomenuti jer ako idete u inozemstvo vjerujem da Ʀete ga puno lakše pronaƦi.
Priprema mu je standardna- vrelom vodom se prelije vreƦica Yoga ĆØaja, ostavi se poklopljen nekoliko minuta, zasladi se po želji i doda se nekoliko kapi mlijeka.

VeƦ pripremljenu mljevenu mješavinu sastojaka, možete pronaƦi u haustoru LovaĆØkog roga u Ilici. Specijalizirani shop nudi mnoge mješavine, meĆ°u kojima je svoje mjesto našao i Yoga tea. Možete ga kupiti na dekagrame, a cijena mu i nije baš siƦa, ionako je ciljano tržište više fancy nego trancy.
NaĆØin pripreme je jednostavan, uzme se jedna ĆØajna žliĆØica yoga ĆØaja na 1 litru vode. Kuha se 25 minute poklopljeno i nakon toga procijedi, zasladi se i doda mlijeko.

Nadam se da Ʀe vam biti u slast kada ga probate, kao što je i meni bio i još uvijek je, najbolje piƦe ikad. Naravno, gdje smo mi trenseri, tamo je i chai. MMMmmm...jedva ĆØekam...

 ocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
3022002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk