home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Prva pomoƦ

Uvijek je moguƦe da nešto poĆ°e krivo. Ako se to dogodi, dobro je znati što uĆØiniti dok ne stigne pomoƦ. Nemoj paniĆØariti- to neƦe pomoƦi drugima. NajĆØešĆ¦e opasnosti koje mogu biti posljedica konzumiranja droga i okoline u kojoj se droga uzima su: napadaji panike, dehidracija i toplotni udar, epileptiĆØni napadi, jako krvarenje i obamrlost.
Napadaji panike mogu se javiti kod upotrebe halucinogena, relativno su bezopasni i najĆØešĆ¦e brzo proĆ°u. Karakterizira ih, izmeĆ°u ostalog, teško ili ubrzano disanje, pojaĆØano znojenje i teško gutanje. Ako primjetiš te simptome kod nekog od svojih prijatelja, odvedi ga na mirno mjesto, smirono porazgovaraj s njim, nemoj paniĆØariti ni vikati. Ako mu je disanje ubrzano, pokušaj ga nagovoriti da ga uspori imitirajuƦi tvoj ritam disanja.
Stimulansi (tipa ecstasy, amfetamini) podižu tjelesnu temperaturu. Uz dugotrajno plesanje i nedovoljno tekuƦine organizam gubi vodu i minerale, što može dovesti do dehidracije i pregrijavanja. Ako ti se prijatelj žali na glavobolju, grĆØeve u mišiƦima, vrtoglavicu, blijed je i preznojen, a ĆØelo mu je vruƦe, odvedi ga na hladnije mjesto s više zraka. Neka popije nešto tekuƦine ( ne alkohola), ali ne previše niti prebrzo. Rashladi ga vodom po potiljku i rukama, a ako mu usprkos svemu ne bude bolje, pozovi Hitnu pomoƦ (94).
Velike koliĆØine alkohola i neke druge droge mogu izazvati epileptiĆØne napade. Ako se to dogodi tvom prijatelju ostani uz njega dok napad ne proĆ°e, osiguraj da ga nitko ne ozlijedi tokom napada ili da se ne udavi vlastitom odjeƦom. Nakon takvih napada ljudi ĆØesto zaspu - u tom sluĆØaju provjeri disanje, ostani uz prijatelja i pozovi Hitnu pomoƦ.
Osim u mnogim situacijama koje nisu vezane uz upotrebu droge, jako krvarenje može se javiti pri injiciranju heroina u arteriju. Potrebno je što prije zaustaviti krvarenje jer je gubitak krvi velik i brz. U idealnim okolnostima bi trebalo odmah staviti ĆØistu gazu na ranu i ĆØvrsto stisnuti, uz obavezne gumene rukavice. Ako je pri ruci zavoj, zamotaj ranu. Važno je usporiti tok krvi tako da ozlijeĆ°eni dio podigneš što više iznad nivoa srca. Odmah pozovi Hitnu pomoƦ.
Primjetiš li da ti je netko od prijatelja pospan i obamro nakon uzimanja droga vrlo je važno da mu ne dopustiš da zaspe. Ako se to dogodi, lako bi mogao izgubitit svijest. Zamoli nekoga da pozove Hitnu pomoƦ ili uĆØini to sam, ali povedi prijatelja sa sobom- ne ostavljaj ga samog. Održavaj ga budnim, a ako ipak zaspe illi izgubi svijest, stavi ga u boĆØno položaj.
U težim sluĆØajevima moguƦ je prestanak disanja i rada srca. Tada je potrebno što prije zapoĆØeti postupak oživljavanja: umjetno disanje i masaža srca. Taj postupak možeš nauĆØiti na teĆØaju prve pomoƦi, a ako ga ne znaš, što prije pronaĆ°i nekoga tko zna- svaka sekunda je bitna!
Kada lijeĆØnik stigne, obavezno mu objasni što se dogaĆ°alo, kada i kako. Nemoj se plašiti reƦi da je tvoj prijatelj uzimao drogu. Informacije o tome koju je drogu uzeo, kada i koliko mogu mu spasiti život.

preuzela od Špice

www.spica-info.hrocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
1842002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk