home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Prva pomoć

Uvijek je moguće da nešto pođe krivo. Ako se to dogodi, dobro je znati što učiniti dok ne stigne pomoć. Nemoj paničariti- to neće pomoći drugima. Najčešće opasnosti koje mogu biti posljedica konzumiranja droga i okoline u kojoj se droga uzima su: napadaji panike, dehidracija i toplotni udar, epileptični napadi, jako krvarenje i obamrlost.
Napadaji panike mogu se javiti kod upotrebe halucinogena, relativno su bezopasni i najčešće brzo prođu. Karakterizira ih, između ostalog, teško ili ubrzano disanje, pojačano znojenje i teško gutanje. Ako primjetiš te simptome kod nekog od svojih prijatelja, odvedi ga na mirno mjesto, smirono porazgovaraj s njim, nemoj paničariti ni vikati. Ako mu je disanje ubrzano, pokušaj ga nagovoriti da ga uspori imitirajući tvoj ritam disanja.
Stimulansi (tipa ecstasy, amfetamini) podižu tjelesnu temperaturu. Uz dugotrajno plesanje i nedovoljno tekućine organizam gubi vodu i minerale, što može dovesti do dehidracije i pregrijavanja. Ako ti se prijatelj žali na glavobolju, grčeve u mišićima, vrtoglavicu, blijed je i preznojen, a čelo mu je vruće, odvedi ga na hladnije mjesto s više zraka. Neka popije nešto tekućine ( ne alkohola), ali ne previše niti prebrzo. Rashladi ga vodom po potiljku i rukama, a ako mu usprkos svemu ne bude bolje, pozovi Hitnu pomoć (94).
Velike količine alkohola i neke druge droge mogu izazvati epileptične napade. Ako se to dogodi tvom prijatelju ostani uz njega dok napad ne prođe, osiguraj da ga nitko ne ozlijedi tokom napada ili da se ne udavi vlastitom odjećom. Nakon takvih napada ljudi često zaspu - u tom slučaju provjeri disanje, ostani uz prijatelja i pozovi Hitnu pomoć.
Osim u mnogim situacijama koje nisu vezane uz upotrebu droge, jako krvarenje može se javiti pri injiciranju heroina u arteriju. Potrebno je što prije zaustaviti krvarenje jer je gubitak krvi velik i brz. U idealnim okolnostima bi trebalo odmah staviti čistu gazu na ranu i čvrsto stisnuti, uz obavezne gumene rukavice. Ako je pri ruci zavoj, zamotaj ranu. Važno je usporiti tok krvi tako da ozlijeđeni dio podigneš što više iznad nivoa srca. Odmah pozovi Hitnu pomoć.
Primjetiš li da ti je netko od prijatelja pospan i obamro nakon uzimanja droga vrlo je važno da mu ne dopustiš da zaspe. Ako se to dogodi, lako bi mogao izgubitit svijest. Zamoli nekoga da pozove Hitnu pomoć ili učini to sam, ali povedi prijatelja sa sobom- ne ostavljaj ga samog. Održavaj ga budnim, a ako ipak zaspe illi izgubi svijest, stavi ga u bočno položaj.
U težim slučajevima moguć je prestanak disanja i rada srca. Tada je potrebno što prije započeti postupak oživljavanja: umjetno disanje i masaža srca. Taj postupak možeš naučiti na tečaju prve pomoći, a ako ga ne znaš, što prije pronađi nekoga tko zna- svaka sekunda je bitna!
Kada liječnik stigne, obavezno mu objasni što se događalo, kada i kako. Nemoj se plašiti reći da je tvoj prijatelj uzimao drogu. Informacije o tome koju je drogu uzeo, kada i koliko mogu mu spasiti život.

preuzela od Špice

www.spica-info.hrocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
1672002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk