home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Gljive

"Magic Mushrooms"

Općenito

U prirodi postoji velik broj različitih vrsta gljiva koje se svrstavaju pod popularni zajednički naziv "magic mushroom". Sve te vrste mogu se podijeliti u tri glavna roda: Psilocybe, Panaeolus i Copelandia (dakle, tu ne pripadaju gljive iz roda Amanita). Glavna karakteristika ovih gljiva je da posjeduju psihoaktivne supstance koje se koriste već stoljećima u različitim kulturama pri različitim (religijskim) obredima. Njihovo djelovanje bi se moglo usporediti s LSD "tripom", dakle slično LSD-u konzumacija psilocibinskih gljiva uzrokuje psihičke, vizualne i preceptualne promjene.
Ove gljive su u pravilu malene i smeđe što neprofesionalnog berača gljiva može zbuniti te ih lako može zamijeniti za neku drugu gljivu koja može biti i smrtno otrovna. Jedina uočljiva karakteristika za psilocibinske gljive je ta da kada je gljiva ubrana ubrzo poprimi modro plavu boju. Vrste koje se najčešće koriste su: Panaeolus sphinctrinus, subbalteatus (benanosis); Psilocybe baeocystis, caerulescens, cyanescens, mexicana, pelliculosa, semilanceata, stuntzii i Stropharia (Psilocybe) cubensis.

Glavni psihoaktivni sastojci ovih gljiva su alkaloidi psilocibin, psilocin i beocistin (kod nekih i norbeocistin). Psilocibin (jednako psihoaktivan kao i psilocin) je najstabilnija molekula koja se kasnije metabolizira u psilocin. Psilocibin i psilocin su alkaloidi s indolskom jezgrom iz skupine triptamina, koji su po strukturi slični neurotransmiteru serotoninu i halucinogeno bufoteninu (koji je prisutan u gljivama roda Amanita, te u koži nekih žaba), a po djelovanju su 200 puta slabiji od LSD-a.

Psilocibin je jedini poznati halucinogen na svijetu koji sadrži atom fosfora. Način djelovanja ova dva alkaloida još je uvijek prilično nejasan. Hipotezno je prihvaćena teorija da je djelovanje psilocibina i psilocina isto kao i kod LSD-25.
Psilocin i psilocibin imaju vrlo malu toksičnost prema rezlutatima testova. Miševima je intravenozno ubrizgano 200mg/kg (200mg po kilogramu tjelesne težine) psilocibina bez smrtnih posljedica (lethal dose, LD50, pri kojoj umire 50% testiranih miševa je 285mg/kg). Beocistin i norbeocistin su zapravo psilocibinske molekule bez jedne, odnosno, bez dvije metilne skupine. Ove gljive sadrže i vrlo malu količinu DMTa koji u ovim količinama (i oralnom načinu konzumiranja) nije psihoaktivan. Kombiniranje ovih gljiva s MAOI (monoamine oxidase inhibitor) može drastično povećati efekte gljiva, ali nikako se ne preporučuje jer su neželjene posljedice puno češće (npr. povećanje krvnog tlaka).

Upotreba

Doze koje se koriste u rekreacijske svrhe (tj. standardne doze) kreću se od 1 do 5 grama suhih gljiva. Doziranje ovisi i o jačini (količini psihoaktivnih sastojaka) pojedine vrste. Kod svježih gljiva, standardna doza je deset puta veća i kreće se od 10 do 50 grama svježih gljiva. Jedna od najčešćih vrsta koje se koriste srednje jačine je PSILOCYBE CUBENSIS. Doze PSILOCYBE CUBENSIS (osušene gljive) manje od 0.25 g uzrokuju jedva primjetne efekte dok se jaki efekti osjećaju pri količinama od 2.5 do 5 grama. Čisti psilocibin je psihoaktivan već pri 2mg (službeni LD50 je 250mg/kg ili približno 17,5 grama čistog psilocibina za prosječnog čovjeka od 70 kg).

Djelovanje

U pravilu početak djelovanja kod psilocibinskih gljiva koje su konzumirane oralno je između 30 i 60 minuta, dok se kod nekih početak djelovanja može odužiti i do 2 sata (početak djelovanja ovisi i o tome koliko je i kada konzument jeo prije uzimanja gljiva). Primarni efekti gljiva traju od 4 do 6 sati.
Na početku djelovanja konzument može imati nedefinirani osjećaj sličan ubrzanju i tjeskobi, može se javiti osjećaj viška energije te promjene u percepciji okoline, a mučnina je također karakteristična za početak djelovanja. Kako djelovanje postaje intezivnije, psihoaktivno djelovanje postaje sve očitije: jake promjene u percepciji, proširenje zjenica, mentalna stimulacija, brze promjene emocija (napadaji smijeha), moguć je osjećaj paranoje i zbunjenosti. Uobičajene su "closed-eye visuals", a kod većih doza i "open-eye visuals" (visuals - promjene u vidnom opažanju, halucinacije). Kod vrlo malih i srednjih doza (od 0.25g do 2.5g osušene PSILOCYBE CUBENSIS) pojavljuju se sljedeći efekti: blagi osjećaj hladnoće, mučnina, nervoza, lagana vrtoglavica, proširuju se zjenice, svjetla postaju sjajnija i može se primjetiti gibanje na periferiji vidnog polja. Visoke doze (od 2.5g do 10g osušene PSILOCYBE CUBENSIS) uzrokuju slične efekte s time da su oni neželjeni puno neugodniji (jača mučnina, rijetko čak i povraćanje). Veće doze mogu prouzročiti pretjeran osjećaj straha, duhovno "buđenje" i samoosvještenje, vraćanje potisnutih i zaboravljenih događaja i sjećanja iz prošlosti na koje konzument može presenzibilno reagirati. Česta pojava kod većih doza je poremećaj u percepciji vremena, pa konzumentu vrijeme sporije protječe. Kako je moguće da doživite zastrašujuće misli ili vizije, treba se pripremiti i na tu mogućnost.

MOGUĆI NEUGODNI EFEKTI:
• tjeskoba i uznemirenost, mučnina, vrtoglavica, konfuzija (zbunjenost)
• preosjetljivost na glazbu, buku, šumove,..
• paranoja, strah i panika
• neželjene dugoročne životne promjene
• flešbekovi (eng. flashbacks)
• zastrašujuće vizije i misli

MOGUĆI SPOREDNI EFEKTI:
• opća promjena svijesti
• širenje zjenica
• problematično fokusiranje
• povećana proizvodnja sline i nosne sluzi
• neuobičajeni tjelesni osjećaji (osjećaj hladnoće, nakostriješene dlake, energija)
• neobične misli i govor
• promjena u percepciji vremena (vrijeme sporije teče)
• blago povećanje tjelesne temperature (slabije nego kod ecstasyja)
• blago povećanje pulsa

MOGUĆI UGODNI EFEKTI:
• povećanje energije (fizička stimulacija)
• mogućnost povećanja kreativnog i socijalnog razmišljanja
• podizanje raspoloženja (napadaji smijeha), poboljšanje komunikacije
• povišeno stanje svijesti i produbljeni doživljaj glazbe
• povećanje osjetilnih efekata (hrana, piće, miris), iako je apetit smanjen
• open-eye visuals i closed-eye visuals (OEV i CEV)
• duboka religiozna i spiritualna iskustva

KOMBINACIJE:
Alkohol i gljive nisu kontraindicirani, mada se ne preporučuje konzumiranje alkohola prije gljiva zato jer se povećava mogućnost povraćanja i mučnine. Alkoholna opijenost prestaje kada počinje djelovanje gljiva.
Marihuana i gljive, ova kombinacija uglavnom djeluje tako da se djelovanje gljiva produži i postane intenzivnije, mada postoje slučajevi kod kojih je konzumiranje marihuane rezultiralo prekidanjem djelovanja gljiva.
MDMA i gljive, kombinacija koju još nazivaju "MX-missile". Djelovanje gljiva je povećano i slično je kombinaciji MDMA i LSD-a ("candyflipping").

Važna upozorenja

Za vrijeme konzumiranja gljiva ne pokušavajte voziti. Svakako izbjegavajte konzumiranje gljiva ako koristite lijekove koji su MAOI jer se efekti dramatično povećavaju. Puno je sigurnije uzeti veću dozu nego efekte pojačavati sa MAOI. MAOI su uglavnom antidepresivi. Ako koristite lijekove savjetujte se s liječnikom te utvrdite da lijekovi sigurno nisu MAOI. Pojedinci koji se nalaze u emotivnoj i psihičkoj nestabilnosti ne bi smjeli upotrebljavati tako jako psihoaktivno sredstvo jer se njihova nestabilnost može pretvoriti u paniku, strah i paranoju. Pojedinci s obiteljskom povijesti shizofrenije ne bi smjeli upotrebljavati psilocibinske gljive, kao ni LSD.

Preuzela i obradila sa Špice

www.spica-info.hrocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
3742002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk