home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Nikotin

Općenito

Nikotin ( C10H15N2) je aktivna supstanca i nalazi se u svim proizvodima od duhana; cigarete, cigare, duhan za žvakanje, duhan za šmrkanje. Nalazi se u stabljikama, lišću i sjemenkama duhana. Izvorno je iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio Cristofor Columbo.

Djelovanje

Kao i kokain ili amfetamini, nikotin u mozgu povećava oslobađanje dopamina, neurotransmitera koji utječe na reakcije, na osjećaje i iskustvo zadovoljstva i bola. Što je više dopamina u mozgu, mi smo sretniji. Nikotin ne djeluje tako intenzivno na dopamin kao ostale droge, no već nakon 7 sekundi od udisanja dima cigarete stiže do mozga i kontinuiranom uporabom održava višu koncentraciju dopamina. Zato stvara jaku psihičku i fizičku ovisnost.
Nikotin, također, pojačava budnost i mentalne performanse, a u kardiovaskularnom sustavu povećava puls i krvni tlak i sužava krvne žile, pa tako otežava cirkulaciju. Može djelovati stimulativno i smirujuće. Smatra se da ujutro djeluje stimulativno zbog apstinencije tijekom sna, dok zatim tijelo stječe akutnu toleranciju i tako nikotin djeluje sve više smirujuće prema kraju dana.
Simptomi apstinencije od nikotina su ljutnja , strah, nemir, nervoza, depresija, problemi s koncentracijom, povećan apetit i jaka želja za nikotinom. Ti simptomi najčešće nestaju u roku 3 do 4 tjedna, osim želje za nikotinom i pojačanog apetita koji mogu trajati još mjesecima.

Važna upozorenja

Zbog pušenja tijelo teže apsorbira minerale i vitamine, pogotovo vitamin C. Također, pušenje oštećuje stanice u tijelu, te bi zbog toga pušači trebali paziti na prehranu i obogatiti je antioksidansima ( vitamin C, selen, vitamin E, beta karoten) koji se nalaze uglavnom u voću i povrću.
Cigarete s manjom koncentracijom nikotina i katrana možda smanjuju određenu štetu od tih dviju supstanci, no nedovoljno je istraženo što sve u dimu cigarete uzrokuje probleme sa zdravljem, stoga se ne može sa sigurnošću reći da su takve "light" cigarete bezopasne.
Uz nikotin, cigarete sadrže još oko 4000 supstanci od kojih mnoge mogu uzrokovati rak i oštetiti pluća. Dim cigareta je povezan sa bolestima srca, moždanim udarom, čirevima i povećanom osjetljivošću na infekcije dišnog sustava. Pušenje je glavni uzročnik raka pluća i kroničnog bronhitisa, a povezan je i s rakom grla, mjehura, prostate, pa i maternice.
Žene koje puše ulaze u menopauzu, a trudnice riskiraju prijevremeno rođenje i smanjenu težinu novorođenčeta.

Odvikavanje

Nikotin je supstanca koja uzrokuje ovisnost i neugodne simptome odvikavanja kada ga prestanete apsorbirati. Devet od deset pušača ovisno je o nikotinu i osjetit će takve simptome kada prestanu pušiti.
Smanjujući simptome odvikavanja, ili čak eliminirajući ih potpuno, proizvodi s nikotinom povećavaju vaše šanse da se uspješno odviknete od pušenja i 2-3 puta. Mnoge znanstvene studije pokazale su djelotvornost ovih proizvoda. Mi izrazito preporučamo da ih koristite. Oni će učiniti vaš pokušaj odvikavanja puno ugodnijim.

Ovi proizvodi postoje u 5 oblika. Ovisno o zemlji u kojoj živite, nisu svi oblici dostupni, a neki su dostupni samo uz liječnički recept.

Flaster otpušta nikotin polagano kroz kožu tijekom cijeloga dana. Koristite ga tijekom cijelog preporučenog vremena odnosno 6-12 tjedana. 
Žvakaće gume su djelotvorne ako striktno slijedite upute (žvačite određenom tehnikom, uzmite propisani broj komada i koristite tijekom cijelog preporučenog vremena). 
Sprejevi za nos trenutačno olakšavaju simptome odvikavanja i čine da potreba za pušenjem nestane. 
Inhalator zamjenjuje gestikulacijsku i inhalacijsku naviku. 
Tablete koje se stavljaju pod jezik lagano se tope. 

preuzela od Špice i obradilaocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
3012002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk