home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Nikotin

OpƦenito

Nikotin ( C10H15N2) je aktivna supstanca i nalazi se u svim proizvodima od duhana; cigarete, cigare, duhan za žvakanje, duhan za šmrkanje. Nalazi se u stabljikama, lišĆ¦u i sjemenkama duhana. Izvorno je iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio Cristofor Columbo.

Djelovanje

Kao i kokain ili amfetamini, nikotin u mozgu poveƦava oslobaĆ°anje dopamina, neurotransmitera koji utjeĆØe na reakcije, na osjeƦaje i iskustvo zadovoljstva i bola. Što je više dopamina u mozgu, mi smo sretniji. Nikotin ne djeluje tako intenzivno na dopamin kao ostale droge, no veƦ nakon 7 sekundi od udisanja dima cigarete stiže do mozga i kontinuiranom uporabom održava višu koncentraciju dopamina. Zato stvara jaku psihiĆØku i fiziĆØku ovisnost.
Nikotin, takoĆ°er, pojaĆØava budnost i mentalne performanse, a u kardiovaskularnom sustavu poveƦava puls i krvni tlak i sužava krvne žile, pa tako otežava cirkulaciju. Može djelovati stimulativno i smirujuƦe. Smatra se da ujutro djeluje stimulativno zbog apstinencije tijekom sna, dok zatim tijelo stjeĆØe akutnu toleranciju i tako nikotin djeluje sve više smirujuƦe prema kraju dana.
Simptomi apstinencije od nikotina su ljutnja , strah, nemir, nervoza, depresija, problemi s koncentracijom, poveƦan apetit i jaka želja za nikotinom. Ti simptomi najĆØešĆ¦e nestaju u roku 3 do 4 tjedna, osim želje za nikotinom i pojaĆØanog apetita koji mogu trajati još mjesecima.

Važna upozorenja

Zbog pušenja tijelo teže apsorbira minerale i vitamine, pogotovo vitamin C. TakoĆ°er, pušenje ošteƦuje stanice u tijelu, te bi zbog toga pušaĆØi trebali paziti na prehranu i obogatiti je antioksidansima ( vitamin C, selen, vitamin E, beta karoten) koji se nalaze uglavnom u voƦu i povrƦu.
Cigarete s manjom koncentracijom nikotina i katrana možda smanjuju odreĆ°enu štetu od tih dviju supstanci, no nedovoljno je istraženo što sve u dimu cigarete uzrokuje probleme sa zdravljem, stoga se ne može sa sigurnošĆ¦u reƦi da su takve "light" cigarete bezopasne.
Uz nikotin, cigarete sadrže još oko 4000 supstanci od kojih mnoge mogu uzrokovati rak i oštetiti pluƦa. Dim cigareta je povezan sa bolestima srca, moždanim udarom, ĆØirevima i poveƦanom osjetljivošĆ¦u na infekcije dišnog sustava. Pušenje je glavni uzroĆØnik raka pluƦa i kroniĆØnog bronhitisa, a povezan je i s rakom grla, mjehura, prostate, pa i maternice.
Žene koje puše ulaze u menopauzu, a trudnice riskiraju prijevremeno roĆ°enje i smanjenu težinu novoroĆ°enĆØeta.

Odvikavanje

Nikotin je supstanca koja uzrokuje ovisnost i neugodne simptome odvikavanja kada ga prestanete apsorbirati. Devet od deset pušaĆØa ovisno je o nikotinu i osjetit Ʀe takve simptome kada prestanu pušiti.
SmanjujuƦi simptome odvikavanja, ili ĆØak eliminirajuƦi ih potpuno, proizvodi s nikotinom poveƦavaju vaše šanse da se uspješno odviknete od pušenja i 2-3 puta. Mnoge znanstvene studije pokazale su djelotvornost ovih proizvoda. Mi izrazito preporuĆØamo da ih koristite. Oni Ʀe uĆØiniti vaš pokušaj odvikavanja puno ugodnijim.

Ovi proizvodi postoje u 5 oblika. Ovisno o zemlji u kojoj živite, nisu svi oblici dostupni, a neki su dostupni samo uz lijeĆØniĆØki recept.

Flaster otpušta nikotin polagano kroz kožu tijekom cijeloga dana. Koristite ga tijekom cijelog preporuĆØenog vremena odnosno 6-12 tjedana. 
ŽvakaƦe gume su djelotvorne ako striktno slijedite upute (žvaĆØite odreĆ°enom tehnikom, uzmite propisani broj komada i koristite tijekom cijelog preporuĆØenog vremena). 
Sprejevi za nos trenutaĆØno olakšavaju simptome odvikavanja i ĆØine da potreba za pušenjem nestane. 
Inhalator zamjenjuje gestikulacijsku i inhalacijsku naviku. 
Tablete koje se stavljaju pod jezik lagano se tope. 

preuzela od Špice i obradilaocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
3182002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk