home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Mandala

BuduƦi da su mandale vrlo ĆØest uzorak koji se pojavljuje na UV- platnima na trance dogaĆ°anjima, bio bi red da saznamo i zašto, što su mandale i kako djeluju.

Mandale su energetske slike, koje na simboliĆØan naĆØin predstavljaju cjelovitost univerzuma i ĆØovjekove psihe. Kroz dinamiku njihovih boja i oblika, mi stimuliramo svoje unutrašnje, duševne potencijale, bilo da mandale sami crtamo ili meditiramo, skoncentrirani na mandalu. 

 Sveta geometrija mandale
 
Mandala na sanskrtu znaĆØi "cijeli svijet". Tibetanska rijeĆØ za mandalu je Khyil-khor i znaĆØi "centar Univerzuma u kojem borave potpuno probuĆ°ena biƦa". Krug simbolizira cjelovitost, jedinstvo, vjeĆØnost...
Osnovni uzorak mandale, krug sa centrom, širi se daleko izvan dvodimenzionalne ili trodimenzionalne umjetniĆØke forme. Definicije mandale možemo naƦi gotovo svuda oko nas, u znanosti, religiji i umjetnosti. Mandala je osnovni uzorak koji se pojavljuje u prirodi. Živa biƦa su sagraĆ°ena od stanica i svaka stanica ima jezgru, centar. Kristali koji formiraju led, stijene i planine napravljeni su od atoma i svaki atom je mandala. U okviru MlijeĆØne Staze nalazi se naš solarni sustav unutar kojeg je Zemlja. Svaki dio je mandala koja je dio neke veƦe mandale. Krug s centrom je osnovna struktura kreacije koja se reflektira od mikro do makro svjetova.
Mandala je simbol Univerzuma i energije, te ima mnogo razina znaĆØenja - kao kozmiĆØki dijagram i kao podrška za meditaciju. Onaj tko meditira na mandalu, u imaginaciji ulazi u mandalu, fokusira se na svaki od njenih razina i kako se približava centru, tako transcendira logiku forme. BudistiĆØki religiozni tekstovi poznati kao Tantra, daju opise velikog broja mandala za razliĆØite tipove ljudi. Iako svaka mandala ima svoje individualne karakteristike, osnovni koncept i struktura je ista za sve. Mnogi umjetnici interpretiraju mandalu iskljuĆØivo kao krug, premda su mandale tradicionalno bile izvoĆ°ene i kao polukrug, kut, trokut, pravokutnik, kvadrat itd.

Mandale širom svijeta

Obrazac mandale je korišten u mnogim religioznim tradicijama širom svijeta. Hildegard von Bingen, kršĆ¦anska opatica iz 12. stoljeƦa, kreirala je mnogo prekrasnih mandala koje su izražavale njene vizije i vjerovanja. AzteĆØki kalendar koji je imao formu mandale, služio je za mjerenje vremena i kao sredstvo za vjerska izražavanja drevnih Azteka. U Aziji, TaoistiĆØki Yin-Yang simbol predstavlja opoziciju i meĆ°uovisnost. Tibetanske mandale su ĆØesto vrlo složeno slikane ilustracije od vjerskog znaĆØenja koje se koriste u meditaciji. Labirint je takoĆ°er tip mandale koji je u mnogim kulturama rabljen kao sredstvo za centriranje.
MoƦna simbolika je pronaĆ°ena i kod AmeriĆØkih Indijanaca, njihovih pješĆØanih slika i medicinskih kotaĆØa. Medicinski kotaĆØ simbolizira svemir, promjenu, život, smrt, roĆ°enje i uĆØenje. Veliki krug je boravište našeg tijela, našeg uma i srca. Iako ima mnogo zajedniĆØkih toĆØaka s Tibetanskim mandalama, AmeriĆØki Indijanci nikada nisu koristili rijeĆØ mandala za njihove svete krugove.
U Europi, u tradiciji hermetizma takoĆ°er nalazimo mandale. 
Arhitektura GotiĆØkih katedrala pokazuje drugi put prema prosvjetljenju. Obojeno staklo koje podsjeƦa na drevne mandale, simbol je prosvjetljenja ljudskog duha. I dok se tako sjedi u ovom zemaljskom mraku i kontemplira na svjetlost koja se probija kroz nadahnuti gotiĆØki dizajn, bez sumnje se proizvodi vrlo snažno iskustvo.

Tibetanske BudistiĆØke Mandale

U Tibetu, proces kreiranja mandale je jednako važan kao i završni proizvod. Sam proces zahtijeva godine priprema i treninga da bi se netko osposobio i dobio znanje potrebno za slikanje mandale. ƈak i kad je sposoban da poĆØne sa slikanjem, potrebno je, prije nego uopƦe stavi kist na papir, proƦi pripremnu meditacijuod tri dana. Nema nikakvih brzih rezultata. U Tibetu postoji mnogo raznih tipova mandala, a jedan od njih su tzv. pješĆØane mandale. Složeni oblici tibetanskih pješĆØanih mandala kriju mnogo raznih razina razumijevanja koje su u potpunosti poznavali samo odabrani. Dizajn se ritualno priprema od strane Tibetanskih sveƦenika nekoliko dana, te se nakon toga uništava kao simbol promjenjivosti života. Postoji vjerovanje se da pijesak koji se blagoslivlja kroz taj proces donosi veliku dobrobit zemlji i rijekama s kojima doĆ°e u kontakt. Tibetanci smatraju da pješĆØana mandala posjeduje znanje za postizanje prosvjetljenja još u ovom životu.

Carl Jung i Mandale

Naša kultura je upoznata s mandalama uglavnom preko djela Carla Junga koji se je zainteresirao za njih studirajuƦi IstoĆØnu religiju. Za Junga su mandale bile sredstvo na koje projiciramo svoju psihu. U crtežima svojih pacijenata on je vidio mandale putem kojih su oni izražavali svoje nesvjesno. Jung je govorio kako mandala simbolizira "sigurno utoĆØište unutrašnjem miru i cjelovitosti". Sam Jung je koristio mandalu za svoj osobni rast i pisao o svojim iskustvima.

Yantre

Yantra je linearna verzija mandale i izražava iste principe samo u geometrijskoj formi. Yantre su podvrsta mandala koje vizualno prezentiraju svete zvukove (mantre). Sri Yantra je kraljica meĆ°u Yantrama, ona je savršenstvo vizualne apstrakcije te moƦan transformator kroz koji nemanifestirano postaje manifestirano. Sri Yantra je slika svetog zvuka OM, koji se u Hindu tradiciji smatra primordijalnim zvukom cjelokupne kreacije. Kada se OM ispravno intonira u tonoskop (ureĆ°aj koji transformira zvuk u vizualnu sliku na ekranu) prvo se dobije krug, zatim se taj krug puni koncentriĆØnim kvadratima i trokutima te se naposljetku dobiva slika Sri Yantre. Kao i mandale, Yantre su korištene u kontekstu meditacije kao vizualno sredstvo prilikom koncentracije uma. Sri Yantra se sastoji od 9 trokuta, 5 koja gledaju prema dolje i simboliziraju dinamiĆØki ženski princip energije (Šakti) i 4 okrenutih prema gore koji simboliziraju muški statiĆØki princip mudrosti (Šiva). Centralna toĆØka (bindu) simbolizira jedinstvo muškog i ženskog principa kao preteĆØa cijele kreacije. Križanje ovih 9 trokutova proizvodi 43 (4+3=7) manja trokuta. Ti mali trokuti su prebivališta raznih božanstava ĆØija imena su se ponekad i unosila na odreĆ°ena mjesta. Trokuti su zatvoreni u kvadrat sa ĆØetiri vrata. Kvadrat simbolizira granicu, zaštitu božanstava koja ih štiti od kaosa vanjskog svijeta.ocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
3092002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk