home info Ťlanci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Kratka povijest Psy Trance-a

Psihodeli√®ni trance ili Psy Trance nastao je ranih '90.-ih na Goa trance sceni kroz utjecaj artista ( olitiga umjetnika; u našem tekstu glazbenih) kao što su Timeshard i Eat Static sa Planet Dog-a (label iliti izdava√®ka ku√¶a).


Prvi label potpuno orijentiran na Psy Trance bio je Dragonfly Records. Osnovao ga je artist i trance producent Martin „Youth“ Glover ( bivši basista Killing Joke-a) u Brixtonu, u Londonu. Za njegovo pokretanje mu je puno pomogla √®injenica da je ve√¶ imao studio i  label Butterfly Records, i koji je zatim postao centar Londonske Psy Trance scene. Producirali su tu Raja Ram i Graham Wood kao Infinity Project. Simon Posford je prvo radio kao inŇĺinjer za zvuk za Butterfly, a zatim pod imenom Hallucinogen za Dragonfly izdaje svoj legendarni album Twisted.  Na ovom je albumu legendarna pjesma „LSD“, sa uba√®enim govorom acid gurua Ken Ksey-a.


Prva kompilacija sa Dragonfly-a korištena je  kao trance uzorak kojeg √¶e pratiti slijede√¶a kompilacija Project II Trance, izdana u kolovozu 1993. godine. Ovdje se nalaze djela dobro poznatog francuskog projekta Total Eclipse i Mandra Gora. 1994. godine izdaju pjesme od Man With No Name, zatim Prane, Ayahuasce, Slinky Wizarda i Doof-a. Reprezentativna kompilacija Order Odonata izdana je iste godine.

Tada scena po√®inje ubrzano rasti i osnivaju se mnogi novi label-ovi. Raja Ram i Graham Wood su osnovali svoj label TIP Records (sada TIP World). Tzuyoshi Suzuki je radio na osnivanju Matsuri Productions label-a sa Johnom Perloffom. Flying Rhino Records su osnovali James Monroe, Dominic Lamb i George Barker ( Slinky Wizard), i uposlili Sally Welch kao menagericu. Simon Berry je osnovao Platipus records, koji je me√įu ostalim izdao prvu vinilku projekta Technossomy, kao i pjesmu „Children“ slavnog Roberta Miles-a. Simonov projekt Union Jack izdaje jutarnji trance album There will be no Armageddon 1996. godine, na kojem su poznate pjesme „ Red Herring“, „Cactus“ i „ Two Full Moon and a Trout“.

U to vrijeme osniva se novi label u Velikoj Britaniji. Neki ga smatraju najvaŇĺnijim i najneobi√®nijim labelom u Ňĺanru psihodeli√®nog trance-a - Blue Room Realesed. Vodio ga je Simon Ghahary koji je imao solidnu financijsku pozadinu u britanskom proizvo√įa√®u zvu√®nika.

Navodno je Ghahary mogao slobodno raspolagati novcem kako god je Ňĺelio, bez obzira na prodaju izdanja. To je omogu√¶ilo Blue Room-u da  ide dalje od „klasi√®nih“ Goa trance zvukova prema novim, više eksperimentalnim pravcima. Neki od danas dobro nam poznatih artista potpisalo je i izdavalo na Blue Room Realased labelu.
Njihova prva kompilacija nazvana „Outside The Reactor“ izdana je u travnju 1995. godine na kojima su sudjelovali Total Eclipse, Har-El Prussky i Voodoo People. Tri vrlo poznata projekta – Juno Reactor, Total Eclipse i Infinity Project su te godine izdali svoj debi album. Uskoro je i njema√®ki projekt X-Dream po√®eo raditi sa Blue Room-om, objavljuju√¶i njihov „The Frog“ singl i vrlo utjecajan album „Radio“. 
Na njegovom vrhuncu, label je izdao „Violent relaxation“ od Total Eclipse-a, Juno Reactor-ovu „Bible Of Dreams“, Saafi Brother-ovu „Mystic Cigarettes“ i „Dragon Tales“ od Koxbox-a.

Unato√® tome što je bila produkcijski centar za Psihodeli√®ni trance sredinom '90.-ih, Engleska je imala vrlo ograni√®enu party scenu, √®emu je najve√¶i razlog njihov kriminalni zakon o ranom zatvaranju no√¶nih klubova. Njema√®ki label Sprit Zone Records osnovao se 1994. godine, a na njemu su izdavali i mnogi strani artisti kao što su The Infinity Project iz Velike Britanije, K.U.R.O. iz Japana, Etnica iz Italije, i Har-El Prussky iz Izraela. Bio je mati√®ni label i mnogih njema√®kih artista kao što su Electric Universe, Star Sounds Orchestra i S.U.N. Project. Francuska je u to vrijeme postajala sve vaŇĺnija lokacija, ne samo zbog Total Eclipse projekta, ve√¶ i zbog sve poznatijih projekata kao što su Talamasca i Transwave.

U 1997.-oj, izvorna Goa trance scena je prolazila teška vremena, pogotovo u Velikoj Britaniji. Prodaja je pala i mnogi veliki labelovi kao što je Flying Rhino su bankrotirali, dok su se drugi morali reinkarnirati pod drugim imenom kao što je TIP World napravio. Smrt Goa trance-a je sluŇĺbeno proglašena na Tsuyoshi Suzuki-jevom Let It RIP albumu, gdje na cover-u piše „RIP: Majka Tereza, Princeza Diana, William Burroughs, Goa trance.“

Novi zvuk iz kojeg je nastao današnji psihodeli√®ni trance pojavio se u to vrijeme. Uklju√®ivao je elemente minimalnog i progresivnog trance-a, house-a i techna, dok se manje fokusirao na izvorne Goa trance melodije. Njema√®ka je postala centar ovakvog pokreta 1997. i 1998. Mnogi su švedski artisti po√®eli stvarati progresivniji zvuk. Najuspješniji i dobro poznat je Tomasz Balicki ( Atmos). Njegova stvar „ Klein Aber Doctor“ je bio do tada najuspješnije izdanje na Flying Rhino-u, koji je bio u procesu restrukturiranja. √ąak je i Dragonfly izjavio da se prebacuje na progresivni zvuk i tako je Psychedelic trance opet postao popularan. Debi izdanja Atmos-a, Nome, S-Range-a i Son Kite-a samo su potvrdili tu √®injenicu i u√®inili Švedsku vaŇĺnim proizvo√įa√®em Psihodeli√®nog trance-a.


Uskoro se još jednom Psihodeli√®ni trance brzo proširio i prvi put su postale o√®ite razlike u glazbi produciranoj u razli√®itim zemljama. Paralelne scene su se razvile u zemljama kao što je Izrael, Njema√®ka, JuŇĺna Afrika i Japan. Postoje i manje, ali aktivne scene u Indiji, Novom Zelandu, Australiji, Brazilu, Meksiku, Nizozemskoj, Švicarskoj, Austriji, Gr√®koj, Portugalu, Finskoj, Rusiji, Ukrajini, Tajlandu, Danskoj, Poljskoj, Kanadi i √®ak SAD-u.

PsyTrance i Goa Trance

Izraz „Psihodeli√®ni trance“ upotrebljava se gotovo kao sinonim za „Goa trance“.
Goa trance je prete√¶a psihodeli√®nom trance-u kasnih '90.- ih √®ija karakteristika je upotreba sofisticiranije opreme i specifi√®ne bas linije.  Goa trance je gotovo izumro kao glazbeni Ňĺanr, temeljeno na √®injenici da se samo nekoliko suvremenih artista izjasnilo da glazba koju rade pripada tom Ňĺanru. Izraz Psihodeli√®ni trance je korišten da bi odijelio novi materijal koji su mnogi artisti radili, a prije su bili poznati kao producenti Goa trance-a.

Full On je podŇĺanr kojeg karakteriziraju „solidna voŇĺnja“ baslinije, melodije, i √®esta upotreba DSP Efekata. Artisti koji ga predstavljaju su Španjolci ( Ibiza) Growling Mad Scientists G.M.S. i Izraelac Astrix, u usporedbi sa „klupski“ minimalisti√®nim i manje melodi√®nim Ňĺanrom, kao što je Progresivni trance sa više psihodelije, kojeg vrlo dobro predstavljaju mnogi Skandinavski i Njema√®ki artisti, uklju√®uju√¶i Švedski Son Kite.

Mnogi upotrebljavaju izraz Goa Trance da bi jednostavno razlikovali te dijelove koji sadrŇĺavaju isto√®ne, Indijske, ili  „Ňĺivotne“ melodije, iznjedrene iz izvora kao što je Indijska klasi√®na glazba. To √®ini jednostavnije za prepoznati one koji ne sadrŇĺavaju takve elemente. Slušatelji bi ga nazivali Psihodeli√®nim trance-om. Stvari su otišle u više istraŇĺiva√®ke i futuristi√®ne ( u slu√®aju Full On- a), √®esto koriste√¶i programirane melodije koje su unaprijed  namještene na mol arpeggio Cm7, Dm7, Em7, itd., i druge egzoti√®ne ili neobi√®ne harmoni√®ne kombinacije. Oba Ňĺanra upotrebljavaju semplove iz sci-fi filmova, dokumentarnih filmovi, i drugih. 

Preuzela i obradila sa www.isratrance.comocijenite Ťlanak:
prosjeŤna ocijena:
broj glasova:
2502002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk