home info članci recenzije galerije profili intervjui downloads linkovi forum mail impressum

Marihuana

Nemojmo zaboraviti da je marihuana ( lat. Cannabis Sativa), biljka koja oduvijek raste u prirodi i koja je iz nekog razloga rasprostranjena po cijelom svijetu. Zanemarimo novije hibride nastale križanjem (cannabis ima mušku i žensku biljku). Prava podjela je Sativa, Indica i Ruderalis.

Sativa raste uglavnom oko ekvatorskog područja i njeno cvjetanje traje i više od 3 mjeseca. Indica raste u višim predjelima i kraće cvjeta ( 6-9 tjedana). S obzirom da ta biljka cvjeta - to je cvijet a ne droga. Ruderalis je vrsta koja je prilagođena za "surovija" područja Rusije, Sibira i općenito sjeveru Zemlje jer nije fotoosjetljiva ( Sativa i Indica počnu cvjetati kada ima manje od 12 h dnevnog svjetla) pa joj je cvjetanje uvjetovano starošću. Znači, osim sto Cannabis spada zaista u klasu kao i duhan ( sjeme, posadiš, raste, pobereš, posušiš, pušiš, pukne te), postoji još jedan segment a to je kulturološki.
U Indiji je pušenje charasa ( smola sa cvjetova marihuane) religijski simbol. Shaivima, pripadnicima subdivizije hinduizma koja smatra Shivu vrhovnim bogom, je pušenje charasa bitan dio kulture i rituala, a časti se i kao jedan od aspekata samog Shive. To je vjerojatno tako što je tamo, Indija i Pakistan, ta biljka rasla češće u prirodi nego na području Europe ( bolja klima). To je tamo u kulturi do te mjere da je nepristojno odbiti lokalca ako te ponudi charasom. Za vrijeme svetog blagdana Kumbh stotine i stotine Sadhu-a ( sveti ljudi) se okuplja i ritualno puši charas te im se i omoguće enormne količine charasa za to. Iako je i u Indiji ilegalna, vojska (rijetko da ce ti policija raditi probleme) je jako tolerantna za vrijeme takvih blagdana.

Vratimo se na naše prostore. "Naši stari" su odavno sadili konoplju i Jugoslavija je bila jedna od većih izvoznika konoplje na svjetsko tržište. Postoji i jedan intervju vezan za uzgoj konoplje na našim prostorima.
Znači ovdje se radi zapravo o biljci koja je vrlo korisna (sjeme, vlakna, medicina) no stavljena joj je etiketa "zle droge" iz nekog nepoznatog razloga. Jer ne vjerujem da je takav strašan socijalan problem pošto se koristi od biblijskih dana ( u Bibliji je "Kaneh Bosm" riječ za konoplju i bila je jedan od glavnih sastojaka svetog ulja iz Knjige Izlaska).

Droga? Prije bih rekao cvijet.

Srodno tome, u prirodi postoji još biljaka koje psihoaktivno djeluju na čovjeka: Salvia Divinorium, Vrtni Slak, Datura, itd. I sve je to legalno. A puno su jačeg i "opasnijeg" djelovanja nego marihuana. Vrtni slak sadrži LSA sto je srodno LSD-u i djelovanje je vrlo slično. Pogledajte u svoj vrt, vjerojatno vam mama/žena ima taj puzavac u dvorištu. Vjerojatno kada bi i to stavili pod "ilegalno" konzumacija bi se popularizirala. Prošlo proljeće u Konzumu su viđene sjemenke tog slaka za 10-ak kuna ( ima više vrsta, samo jedna je "prava" - Ipomoea violacea).

Marihuana, najpopularnija laka droga, nije legalna nigdje u svijetu. Legalizacija marihuane bi značilo da se može posjedovati/ uzgajati neograničena količina iste. To nije slučaj nigdje u svijetu. U Nizozemskoj je marihuana dekriminalizirana do tih razmjera da je omogućena kontrolirana slobodna prodaja i konzumacija u za to predviđenim mjestima. Paradoksalno time, uzgoj marihuane nije dozvoljen. Od kuda onda sva ta marihuana u coffe shopovima? Marihuana se ilegalno uzgoji i ilegalno proda coffe shopu koji je zatim službeno i legalno "proknjiži" te preprodaje (max. 5g po osobi) konzumentima. Zato se kaže da tamo marihuana "pada s neba" jer je ima a ne smije se uzgajati ( iako postoji dio zakona koji omogućuje uzgoj 4 biljke po kućanstvu uz dozvolu).

U proteklih nekoliko godina je objavljeno nekoliko znanstvenih članaka u uglednim medicinskim časopisima koji pozitivno govore o medicinskoj upotrebi marihuane. Čak je i Europska komisija predložila u svom dokumentu za usvajanje nove strategije borbe protiv opojnih droga da konzumiranje i posjedovanje manjih količina lakih droga ne bude kažnjivo. Umjesto toga da se vodi harm-reduction politika.

"Ali ako uvjetno i prihvatimo podjelu na “lake” i “teške”, lake su samo prethodnice, uvod u teške."

Ta teorija o "uvodnoj drogi" je odavno pobijena, više puta. Nastala je početkom 20. stoljeća u Americi za vrijeme kampanje protiv marihuane koju je vodio Harry Anslinger što je i dovelo do svjetske prohibicije. U to isto doba, objavljena su mnoga "istraživanja" o štetnosti marihuane poput onoga da pušenje marihuane potiče bijelce na seks sa crncima, da muškarcima narastu grudi, da ćete poubijati prijatelje uslijed psihoze. Sve to, i puno više, se može vidjeti u propagandnom filmu Reefer Madness (download, 150MB). Na sreću, danas je sve to vrlo smiješno i većina autora tih "istraživanja" su javno priznali da su lažirali rezultate.

Opet se vraćam na Nizozemsku i njihov model zakona o opojnim drogama koji je aktualan preko 30 godina. Njihov zakon jasno kaže:
1. Konzumacija droga nije pravni problem nego zdravstveni problem
2. Postoji razlika između lakih i teških droga.

Ironija u svemu tome je ta što je Nizozemska jedna od vodećih zemalja Europe po pitanju zdrave prehrane i zdravog života i kod njih je veliki broj makrobiotičara, vegetarijanaca, vegana. Kako to? Zar nisu tamo samo "drogeraši"?
Još jedna zanimljiva stvar: u većini zemalja gdje postoji klasifikacija opojnih droga, marihuana je svrstana u kategoriju sa duhanom i alkoholom. Zašto se o tome ne priča kada su svi odjednom postali veliki moralisti i dobrotvori naše mladeži? A kako i bi kada je alkohol duboko utkan u našu kulturu jer "to je tajna naše vjere" (vino), učili nas tako dok smo bili mali.

Za kraj ću citirati dva naša poznata sociologa:

"Kada stvarno prestanemo s inkvizicijskom logikom koja se hrani roditeljskim strahom, neinformiranošću i zakonskim statusom kanabisa, tek ćemo tada moći razgovarati o oblicima normalizacije, regulacije upotrebe i integracije korisnika" --Benjamin Perasović

"Zakonski se trebaju odrediti količine za osobnu upotrebu koje ne bi bile kažnjive. Europska iskustva predviđaju da ta granicu bude oko 10 grama. To bi značilo rasterećenje sudstva i proračuna, a brojni bi pojedinci bili pošteđeni neadekvatnih kazni, stigmatizacije i terora moralizirajuće gomile" --Goran Goldberger

Ako se postroži zakon, to ne znači da će se opojne droge prestati konzumirati i da će biti izvan dosega mladima. Ako i dalje ne razumijete problematiku, savjetujem vam da pročitate tekstove gore citiranih; Moć inkvizicije u carstvu predrasuda i Promijeniti zakon.

Za više informacija kliknite wikipediu 

Preuzela i obradila sa leeq blog  i  http://pollitika.com

ocijenite članak:
prosječna ocijena:
broj glasova:
2872002-2011 © Trancepleme.com | Design by Dovla, coding by psihodelikk